guacamole z nachos

Guacamole – przepis na pyszny sos meksykański

Guacamole to idealny sos kuchni meksykańskiej, który doskonale sprawdzi się w roli przystawki na imprezie. Można serwować go z czipsami, nachosami lub pieczywem. Ta potrawa jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, potas oraz witaminy z grupy B, C, E, A dzięki głównemu składnikowi – awokado.

Istnieje wiele przepisów i każdy może przyrządzić je na własny sposób. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Opiszę moje wykonanie.

Składniki do guacamole

 

 

Krok 1. Wybór składników na jedną porcję

3 dojrzałe awokado typu Hess
3/4 czerwonej cebuli
2 pomidory
1-2 limonki
papryka ostra
czosnek
pieprz, sól

 

 

 

ostra papryka

 

 

 

Krok 2. Wybór ostrości

Ostrość guacamole zależy od gatunku wybranej papryki. Polecam jalapeno. Przed dodaniem należy sprawdzić moc papryki, żeby nie zepsuć potrawy.

 

 

 

 

 

przygotowanie składników

 

 

Krok 3. Przygotowanie

Awokado przekrój na pół wokół pestki, a następnie wyjmij ją. Miąższ należy wydrążyć łyżką do miski. Następnie dodaj soku z limonki i wszystko rozbij widelcem na jednolitą masę. Posól całość do smaku. Pomidora i cebulę pokrój w kosteczkę i wymieszaj z całością. Odkrój szypułkę od papryki, a następnie potnij ją wzdłuż na ćwiartki. Usuń z niej rdzeń i pestki, posiekaj drobno i dodawaj stopniowo, żeby nie przesadzić z ostrością. Dodaj pieprzu oraz zmiażdżonego lub pociętego czosnku, jeśli lubisz. Voilà!

 

 

 

 

Jedna myśl na temat “Guacamole – przepis na pyszny sos meksykański

Dodaj komentarz